2% pentru CAMARAZI

de Bogdan Silviu Răducan

 Apecte din activitatea Asociaţiei de Caritate din Armatei României CAMARAZII.

Asociaţia de Caritate din Armata României – CAMARAZII este o organizaţie neguvernamentală, preocupată, în mod deosebit, de situatia răniţilor, invalizilor şi urmaşilor celor decedaţi în teatrele de operaţii, precum şi în acţiuni militare interne.
Din 2008, anul înfiinţării, şi până astăzi, Asociaţia a contribuit la soluţionarea unui număr semnificativ de cazuri medicale şi sociale grave, identificate în rândul categoriilor de persoane menţionate, prin acordarea de sprijin pentru intervenţii chirurgicale deosebite ce nu au putut fi decontate prin sistemul public de asigurări de sănătate şi achiziţionarea unor scaune rulante cu acţionare electrică, proteze, orteze şi alte dispozitive medicale. Totodată, a asigurat ajutoare sociale de urgenţă pentru decese, inundaţii sau pentru repatrierea trupurilor neînsufleţite şi păstrarea memoriei camarazilor decedaţi în afara graniţelor ţării.
O parte importanta a fondurilor asociaţiei provine din redirecţionare a 2% din impozitul pe venitul anual către Asociaţie.

AUDIO: Preşedintele executiv al Asociaţiei, Col Nicolae Anghelescu:

Col Nicolae Anghelescu:
Fără această susră de finanţare nu am putea să ne mai gândim să facem ceva consistent vis-a-vis de obiectivele pe care le avem.

Cei 2% constituie principala noastră sursă de acumulare de fonduri, pe deoparte pentru că este un mecanism potrivit căruia omul nu dă bani din buzunar, este o deducere din impozitul pe care ar trebui să-l plătească la stat, şi pe de o altă parte, este o masă foarte mare de subiecţi în cadrul Ministerului Apărării Naţionale, şi nu numai, care au calitatea de salariaţi şi pot vira cei 2%. Altfel, ar trebui să ne rezumăm la alte mecanisme cum ar fi donaţiile şi sponsorizările. 2% reprezintă sursa noastră de venituri predominantă.

Am postat atât pe pagina de pe site-ul Ministerului Apărării Naţionale, cât şi pe site-ul nostru şi pe reţeaua internă INTRAMAN şi pe orice alte instrumente de interfaţă pe care le avem, atât formularul 230, care trebuie completat, cât şi modelul de completare. Am arătat acolo şi care sunt paşii procedurali ulteriori completării.

Rugămintea este să se completeze cu mare atenţie, fiindcă orice viciu de completare duce la invalidarea formularului respectiv. Mai departe, formularul se trimite către noi, către Asociaţie. Este varianta de bază. Noi le expertizăm şi îl trimitem la rândul nostru către Administraţiile Fiscale de care aparţin cei care l-au completat, fie pe criteriul domiciliului, fie pe criteriul serviciului. Sunt valabile ambele abordări. Noi am încercat să simplificăm acţiunile pe care le are de făcut persoana respectivă, astfel încât să nu creăm o stare de disconfort.

În cazul în care doriţi să donaţi cei 2% Asociaţiei de Caritate din Armata României – CAMARAZII va trebui să descărcaţi şi să completaţi formularele noi, aflate pe site-urile asociaţiei, cele din anii trecuţi nemaifiind valabile.